Etusivu
Mikä on ALS?
Epäiletkö sairastavasi ALSia?
Oletko juuri saanut ALS-diagnoosin?
Vertaistukea sairastaville ja omaisille
Sosiaaliturva ja etuudet
Lääkitys
Ravitsemus
Kuntoutus ja apuvälineet
Hengityksen tukihoito
Sivuston ylläpitäjä

 

 

 

Lääkitys

 

ALSiin ei toistaiseksi ole olemassa parantavaa lääkitystä. Saatavilla on tällä hetkellä ainoastaan yksi hyväksytty ALSin etenemistä hidastava lääke nimeltään Rilutek. Rilutekin sairautta hidastava vaikutus on kuitenkin melko vähäinen. Jonkin verran on myös näyttöä, että lithium -lääkkeellä olisi ALSin etenemistä hidastava vaikutus. Tehdyt tutkimukset ja kokeilut ovat toistaiseksi vielä melko suppeat ja näin ollen lääkitys ei ole yleisesti käytössä. Voit kuitenkin halutessasi kysyä lithium -lääkityksestä lääkäriltäsi.

 

Parantavan lääkkeen puuttuessa ALSin lääkitys keskittyy oireidenmukaiseen hoitoon. Toisin sanoen lääkkeillä voidaan hoitaa tai lievittää useissa tapauksissa lähes kaikkia ALSin oireita, mutta ei itse sairauden etenemistä ja sen mukana tuomaa fyysisen toimintakyvyn heikkenemistä.

 

Maailmalla on olemassa sekalainen joukko vaihtoehtolääkityksiä -ja hoitoja, joilla väitetään olevan suotuisia vaikutuksia ALSiin. Näihin lääkityksiin ja hoitoihin kannattaa kuitenkin tutustua tervettä maalaisjärkeä käyttäen, sillä huijareita ja rahastajia on valitettavasti paljon myös tämänkin sairauden varalle.